Idag arbetar de flesta företag mer digitalt än någonsin. Det ger förstås fantastiska möjligheter, till exempel att kunna dela data med personer som sitter i en annan stad, eller till och med ett annat land. Det gör det också möjligt att hålla möten på distans. Det finns dock nackdelar med den ökade digitala närvaron.

När man arbetar mycket digitalt finns det även möjlighet för obehöriga att ta del av känslig information om företaget, något som kan vara mycket bekymmersamt. En första åtgärd för att skydda känslig data är att hindra obehöriga från att komma in på arbetsplatsen. Här bör man inte förlita sig på ett lås med nyckel. Det är mycket mer fördelaktigt att investera i elektroniska passersystem, det vill säga ett system som registrerar vilka som går in och ut ur byggnaden. Dessutom ger det andra smarta fördelar som att slippa borttappade nycklar och att kunna släppa in kunder på distans.

Investera i ett bra virusskydd

Ett av de största hoten för ett företag är att virus tar sig in i IT-systemet och samlar känslig data. På grund av detta arbetas det hela tiden med att göra IT-säkerheten mer utvecklad och smart. Det du som företagare bör göra är att investera i ett bra virusskydd för verksamheten. I det här fallet är det viktigt att konsultera en expert och inte bara investera i vilket program som helst. Det är också viktigt att tänka på att alla branscher kan drabbas av it-intrång, till och med branscher man kanske inte kommer att tänka på i första hand. Här kan du läsa en artikel om hur lantbrukare drabbas av så kallade hackers. Hackers är alltså personer som tar sig in i ett datasystem för att ställa till oreda eller hämta information.

Satsa på tvåstegsverifiering

Obehöriga kan inte bara ta sig in i datasystemet digitalt, de kan också göra det fysiskt. Osäkra lösenord gör det även lätt för hackers att ta sig in i systemet utifrån. Med hjälp av så kallad tvåstegsverifiering kan du minska den risken. Tvåstegsverifiering innebär att du loggar in på din enhet som vanligt med hjälp av lösenord. När du gjort det skickas ett meddelande till din mobiltelefon och du får frågan om du verkligen vill logga in. Först när du svarat ja kan du ta dig in i systemet. Det är också viktigt att vara noga med vilka lösenord som används. Rekommendationen är att byta ut lösenorden på företaget minst en gång var tredje månad, men gärna oftare. Ju längre samma lösenord cirkulerar, desto lättare är det för obehöriga att knäcka det.

Ta reda på hur känslig din bransch är

Fundera lite på vad ditt företag hanterar för typ av data. Kanske tror du att den är helt ointressant för utomstående, men faktum är att utländska stater hela tiden drar nytta av it-system som inte är tillräckligt starka. Det är alltså viktigt att tänka på om ditt företag hanterar någon typ av data som kan vara ett hot för rikets säkerhet om den hamnar i orätta händer.

Stäng meny