Det finns många bristyrken i Sverige i dag, it-området är ett sådant. Branschen växer fort och det är stor brist på rätt kompetens, vilket innebär att den som har rätt utbildning per automatik blir väldigt eftertraktad på arbetsmarknaden. Även om du inte har någon erfarenhet av yrken inom it i dag kan du ha en karriär inom branschen om bara ett par år.

Det finns flera sätt att gå tillväga för att skaffa sig rätt kunskaper och erfarenheter för att sedan kunna få sitt drömyrke. Utbildningar på högskolor eller universitet är ett sätt, ett annat är att läsa en yrkesutbildning. Det senare alternativet passar dig som vill gå en utbildning som leder till ett yrke där bristen på arbetskraft är stor och möjligheterna till jobb och karriär är goda.

Välja utbildning

Den som funderar på att läsa en utbildning på yrkeshögskola är inte ensam om sina tankar. Intresset för utbildningsformen ökar och så gör också antalet sökande till många utbildningar. Det finns en hel uppsjö av yrkeshögskoleutbildningar att välja på, så inför ansökningsperioden är det klokt att tänka igenom några saker ordentligt.

  • Vilket område intresserar mig mest?
  • Vill jag läsa utbildningen platsbunden eller på distans?
  • Hur länge vill jag studera?
  • Vilken lön vill jag ha när jag börjar jobba?

Genom att läsa på om de utbildningar som finns och ta reda på om du har rätt behörighet för att söka dem kan du förbereda dig inför studiestarten. För att söka till yrkeshögskola behövs grundläggande behörighet, till exempel en gymnasieexamen. I många fall behövs även en särskild behörighet, till exempel en viss kurs eller yrkeserfarenhet. Till skillnad från högskolebehörighet är dock inte behörighetsreglerna alltid huggna i sten när det gäller yrkeshögskolan, om rätt kompetens och erfarenhet finns kan det räcka för att bli antagen. Många skolor använder sig också av intervjuer och särskilda urvalstester i samband med ansökan.

Karriär

Ett yrkesområde där det råder stor brist är it-området. It-utvecklare, testare och andra yrkesgrupper saknas på många företag och rekryterare kontaktar ofta redan anställda personer för att få dem att byta jobb.

Som it-utvecklare väntar en spännande karriär där möjligheterna att utvecklas vidare är stora. Lönerna inom branschen är relativt höga, jämfört med många andra branscher. En utbildning inom it på yrkeshögskola tar ungefär 1,5–2 år, beroende på vilken inriktning man väljer. En del utbildningar finns också att läsa på distans, vilket gör att de blir enklare att kombinera med familjeliv och jobb.

Alla utbildningar som ges inom yrkeshögskolan är godkända av Myndigheten för yrkeshögskolan och är anpassade efter näringslivets behov. En stor fördel med att läsa en sådan utbildning är att en stor del av utbildningen ofta görs ute på en arbetsplats, vilket leder till värdefulla kontakter och erfarenhet som är viktig när det är dags att söka jobb efter utbildningen. Den som läser en yrkesutbildning har ofta möjlighet att finansiera sina studier med CSN, och utbildningen är nästan alltid gratis. Att läsa på yrkeshögskola är helt enkelt en snabb och smart väg till en ny karriär.

Stäng meny