Från en klumpig och manuellt styrd kamera till ett smart öga. Så kan man beskriva utvecklingen av övervakningskameror under de senaste 80 åren.

Det var mitt under andra världskriget i Nazityskland, närmare bestämt 1942, som den första övervakningskameran rapporterades. Det här var en revolutionerande teknik som förändrade världen och dess omgivning på många sätt.

Vad det gäller ens egen säkerhet i hemmet är det något som gjort stora förändringar. De allra flesta har troligtvis läst rubriker om ”undvik inbrott” eller ”så gör du ditt hem säkrare”. Men vad innebär det rent konkret? Tipsen i den typen av artiklar kan oftast variera. Men användningen av övervakningskameror rekommenderas ständigt.

Så har övervakningskameran utvecklats

Det finns många förändringar som har skett tack vare övervakningskameran. Det är först och främst det mest uppenbara: att personer, företag och andra aktörer kan bevaka sina områden på ett mycket mer effektivt sätt. Först fick människan gå och vakta, vilket fortfarande görs i länder där kameran inte är lika etablerad, eller i butiker med mindre budget än de största.

Men bara sedan övervakningskameran introducerades fram till nu har den gjort enorma utvecklingar. Det vill säga att den har gått från att vara en ”game changer” till att bli ännu bättre. Från bra till bättre.
Den stora skillnaden är hur en övervakningskamera styrs. Förr i tiden beskrevs den som ett mänskligt öga. Det innebär att ögat såg allt som hände, men det var hjärnan – eller en människa vid inspelningscentralen – som aktivt fick välja vad kameran skulle spela in.

Nu för tiden använder sig kamerorna av rörelsedetektering. Det gör att så fort kameran märker ett onaturligt rörelsemönster – eller bara något som rör sig – riktar sig kameran mot det föremålet och filmar det.

Fördelarna med en kamera

Fördelarna med att använda sig av en övervakningskamera är många. Först och främst att det kan identifiera inbrottstjuvar. Ungefär som vid fallet med inbrottet i Nannaskolan där kamerorna hjälpte till.

I vissa fall kan det direkt förhindra inbrott. Tjuvar som vet om att de blir filmade tänker en extra gång innan de slår till. Därför är det en bra idé att skryta om sina kameror.

Stäng meny