Det finns olika sorters kapning och intrång vi kan bli utsatta för. Hackers kan ibland ge sig på större företagsverksamheter för att komma åt konfidentiell information. Hackers kan även ge sig på privatpersoner för att komma åt möjligheten att utnyttja deras kreditvärdighet som kan ge dem större lån eller krediter. Båda typerna av intrång och kapning är viktiga att undvika då skadorna kan vara förödande för flera personer än den inblandade som blir kapad.

ID-kapning och bedrägeri online

Att handla med faktura på internet idag är enklare än vad vi tror. Några tjänster som finns kräver enbart att du fyller i ditt personnummer och godkänner. Efter godkännandet är ordern klar och du är betalningsskyldig. För en bedragare är det simpelt att hitta någon annans personnummer och det är ett enkelt men grovt brott att begå. Förutom att exponeringen av ditt personnummer kan en id-kapning eller ett bedrägeri genomföras på andra sätt. Vid köp på internet är det oftast inte stora säkerhetsåtgärder vidtagna, vilket innebär att det är relativt lätt att handla med andras kortuppgifter. Sällan behövs bankdosa och ibland behövs inte ens Mobilt BankID. När du handlar med ditt kort på nätet kan kortet sparas i webbläsarens eller hos webbhandlaren. Uppgifterna som sparas kan hamna på villovägar om det skulle vara så att e-handeln eller din dator blir hackad. Kortuppgifter kan även hamna i fel händer om du tappar din plånbok eller om någon använder tekniska hjälpmedel för att göra en transaktion från ditt kort trådlöst när du inte märker det.

Hur går jag tillväga för att skydda mig?

Det finns sätt att skydda sig mot id-kapning, exempelvis försäkringar. Om det skulle vara att någon gör ett köp i ditt namn eller på något annat sätt tar din identitet kan dessa försäkringar vara riktigt användbara. Om olyckan inträffar kan försäkringen göra att du får hjälp med att tackla problemet och inte blir betalningsskyldig. Även om du råkar ut för detta är det viktigt att göra en polisanmälan omedelbart för att uppmärksamma problemet.

När det kommer till stölder av kreditkort eller kontokort får vi se till att vara extra noggranna med att inte dela med sig av sina uppgifter. På baksidan av ett bankkort finns det en så kallad CVC kod som måste användas vid köp på internet. Denna kod fungerar som ett lösenord och du kan inte handla utan den. Denna kod bör du därför vara extra försiktig med. Lägg till exempel inte upp bilder på ditt bankkort på internet och skicka inte heller i chattar som går via nätet. Den trådlösa kapningen kan motverkas med hjälp av ett kort som ser ut precis som ett bankkort som har en sändare som stör den trådlösa kapningen och gör det omöjligt. Det kan vara värt att lägga en extra tanke på om det är något du vill investera i.

Stäng meny