Håll dig säker på internet

It-relaterad brottslighet ökar för varje år i hela världen och det innebär att företag och privatpersoner behöver vara försiktig med känsliga uppgifter. Det går att förebygga cyberattacker, dataintrång och identitetsstölder och du behöver vara medveten om vad du kan göra för att minska riskerna. Laptop-skydd.se är din kompletta guide till hur du kan skydda dina enheter från identitetsstölder, virusattacker och andra otäcka intrång som kan drabba dig och dina prylar.

Dataintrång och digitala angrepp

Dataintrång innebär att en person utan behörighet tar sig in i ett datorsystem där data finns tillgängligt för lagring. Detta är ett brott som kan innebära fängelse men det hindrar inte personer från att ta sig in i system den inte har rätt till att ta sig in i. Företag arbetar idag aktivt med system som ska förhindra denna typ av dataintrång och de kan lägga ner mycket pengar på att det ska vara så skyddade som möjligt. Skulle ett företag idag bli utsatt för ett angrepp kan det kosta dem flera miljoner kronor och det tar lång tid för dem att komma på benen igen och få igång verksamheten igen.

ID-kapningar allt vanligare

Bortsett från information som ligger lagrad bakom lösenord kan även din identitet bli kapad om ditt personnummer kommer på villovägar i posten, eller ditt kreditkort kanske blir stulet när du tar en runda på stan. Idag kan man även göra en transaktion trådlöst på ditt kort. Även här gäller det att vara försiktig och hålla koll på sina saker och inte låta någon få tag på ditt personnummer. Det är väldigt lätt att handla på internet om det finns tillgång till någons personnummer.

Skydda din information

I arbete, skola och andra vardagsrutiner använder vi digitala enheter såsom mobiler, datorer och surfplattor. Innan teknikens stora genombrott använde vi oss av information på papper, i böcker och pärmar och då fanns det inte mycket att oroa sig över. Informationen fanns inlåst och inte tillgänglig för andra som inte hade rätt till informationen men nu finns den tillgänglig för alla. Att ha ett lösenordsskyddat konto skyddar inte alltid din information, utan ibland råkar du ut för hackers som kan komma åt dina uppgifter utan förvarning. Förr trodde vi att det enda vi behövde för att skydda våra enheter var mobilskal och datorfodral men nu behöver vi även mjukvara som virusskydd, och lösenord till våra lösenord.

3 snabba säkerhetstips

Många bäckar små och varje liten sak vi gör kan vara det som avgör. Låt inte ett svagt lösenord eller slarv med inloggningsuppgifter vara det som gör att en främling får tillgång till viktiga arbetsdokument eller dina privata semesterbilder. Här kommer 3 snabba tips som hjälper dig att tänka säkert.

  • Skapa ett starkt och säkert lösenord med skiljetecken och siffror
  • Släng inte papper med känsliga uppgifter öppet
  • Se över dina delningsalternativ på publika nätverk
Stäng meny